Om:nord kompetanseprogram - kan dette være noe for deg og din bedrift?

Foto: Camilla Norvoll

I regi av om:nord inviterer vi til ulike møter og workshops med bærekraft som tema. Vi fokuserer på de små og mellomstore bedriftene, både de som har kommet i gang med bærekraftsarbeidet og de som ønsker å forberede seg på kravene som kommer. Vi har intervjuet en del av våre deltagere og tilbakemeldingene er veldig gode; nesten alle har gjennomført en dobbel vesentlighetsanalyse og er godt i gang med arbeidet!

Vi har gjennomført workshops i Harstad, Narvik, Hammerfest, Alta og Kirkenes, og Tromsø står for tur. Vi tar en fot i bakken og spør tidligere deltagere hvorfor de meldte seg på, om det har vært lærerikt og ikke minst om dette har hatt effekt for bedriften. Les historiene i artikkelen under.

Viggo Eriksen AS

Bedriften ble etablert som et enkeltmannsforetak i 1986, og omgjort til et AS i 2000. De har Sentral Godkjenning tiltaksklasse 3, ADK rørlegging, ADR transport av farlig gods, bergsprengere, bergsprengningsledere og ulike fagbrev innen anleggsfaget. De har en arbeidstokk på rundt 40 personer.

Viggo Eriksen AS meldte seg på med to ansatte: Karianne Eriksen og Svein Roger Nilsen. Motivasjonen for deltagelse var å øke kompetansen rundt bærekraftig arbeid. - Også fordi det var et utrolig flott initiativ av næringsforeningen, som i tillegg var gratis(!) sier Karianne, som er vikarierende HMS- og personalleder i bedriften.

Vi i Viggo Eriksen AS jobber med å forankre bærekraft i bedriften fra ledelse ut til våre ansatte i felt. Da har vi først og fremst sett på våre interne systemer for bærekraftig arbeid, og jobber kontinuerlig med å justere og forbedre oss.

Det som har vært utfordrende er å kommunisere arbeidet ut til de ansatte og skape kultur for kontinuerlig arbeid med bærekraft, her kan vi være flinkere til å bruke SmartDok, vårt interne verktøy i HMS/KS, til å kommunisere måltall ut til de ansatte. Vi er i 2023 direkte berørt av åpnehetsloven og må rapportere på denne. Dette innebærer å sørge for bærekraftige og anstendige arbeidsforhold både hos oss selv og hos våre leverandører. Vi har sett at miljøkravene i anbud vi regner på er blitt skjerpet, spesielt de siste to årene, og vi vet samtidig at fra neste år skal miljøaspektet telle hele 30 % i offentlige anskaffelser, sier Karianne Eriksen.

Gjennom Om:nord har vi fått mange nye impulser og blitt inspirert til å se på nye muligheter i arbeidet vårt med bærekraft. Vi kommer blant annet til se på investeringsmuligheter for å kutte utslipp, og vi ser på muligheten for å sette oss nye bærekraftsmål rundt rekruttering. Det har vært tre lærerike workshops med masse nyttig materiale, samt mange gode innspill fra våre kolleger fra øvrig næringsliv i Hammerfest, sier Eriksen.

Deltagelsen har hatt en stor effekt, bærekraft står sentralt i det vi driver med både når det gjelder kvalitet og miljø. Det er også større forventninger og krav fra kunder i anleggsbransjen rundt forpliktelse til bærekraft. Så nå vil vi sette oss noen litt mer ambisiøse miljø-mål for å være med på å dra lasset mot EUs bærekraftsmål «fit for 55».

 

Planinsitu AS

Bror Myrvang fra konsulentbyrået Planinsitu AS var også en av bedriftene som gjennomførte kompetanseprogrammet. Han er klar på hva markedet krever i fremtiden, også fra de som skal rådgi andre. Planinsitu har vært i drift i nesten ett år og arbeider med bærekraftig utvikling for sine kunder. Som eneeier, daglig leder og eneste ansatte er det fint å kunne sparre med andre om selskapets bærekraft.

Utviklingen går i retning av at markedet krever mer av oss som skal rådgi andre foretak. Om:nords workshop om bærekraft har forsterket metodekunnskapen min. Det skal jeg bruke. Jeg har fått mer bevissthet om sider ved egen virksomhet, som jeg skal forfølge.

Jeg undersøker nye muligheter for tilknytning med rapporteringsplikt, men må være sikker på hva som lønner seg før jeg investerer. I markedet ser jeg at offentlige instanser skal skjerpe sitt forhold til bærekraftig utvikling, og at det kommer nye krav min vei også.

Som konsulent med mye tid hos kunder langt borte, er det naturlig at jeg setter søkelyset på hvordan jeg planlegger og gjennomfører reiser. Det som overrasket meg mest, var at jeg også endte opp med et mer modent tankegods om hvordan jeg skal ta vare på meg selv i en en-persons bedrift i en tøff næring, sier Myrvang.

 

FAKTA: Kompetanseprogrammet om:nord

Kompetanseprogrammet består av fire fysiske workshoper som bygger på hverandre og veileder bedriften i en stegvis prosess.

I workshop 1 og 2 gjennomfører du en dobbel vesentlighetsanalyse for å kartlegge hvilke bærekraftsområder din bedrift bør prioritere for å sikre størst mulig effekt på både bærekraft og lønnsomhet.

I workshop 3 lærer du hvordan å sette ambisiøse mål for bærekraft i din bedrift og lage en handlingsplan for å nå målene.

I workshop 4 får du en introduksjon til standarder for bærekraftsrapportering og grunnleggende prinsipper for god kommunikasjon om bedriftens bærekraftstiltak.

På workshopene vil du jobbe med konkrete verktøy der du bruker din bedrift som eksempel. Etter å ha deltatt i programmet vil bedriften din være rustet til å håndtere krav og forventninger knyttet til bærekraft. Bedriften din vil også ha en plan for hvordan dere kan implementere bærekraft i drift og aktiviteter, og oversikt over hvilke muligheter og utfordringer bærekraft presenterer for din bedrift.

 

I tillegg til kompetanseprogrammet arrangerer om:nord mange frokostmøter med tema bærekraft, følg med på hjemmesiden og næringsforeningene i din region. Husk, alle arrangementene er gratis, åpen for alle og et bidrag til DIN bærekraftsutvikling.

Forrige
Forrige

Anew Branding trodde de gjorde alt de kunne innen Bærekraft

Neste
Neste

Bærekraftskompasset - hvilke lover, regler og krav gjelder for din virksomhet?